Ik hoor je al denken. Blad is toch niet verkeerd voor je tuin? Het is toch goed voor de dieren die zichzelf daaronder willen schuilen? enz.

Hier hebben wij 5 redenen waarom je wel blad moet verwijderen uit jouw tuin.

Verwijder het blad van je gazon

Het gazon is een plek waar je de bladeren niet de hele winter kunt laten liggen. Het gras kan verstikken door de laag bladeren en er komt geen zonlicht door het bladerdek heen. Er kan daardoor een vilt laag ontstaan dat niet bevorderlijk is voor je gras met afstervende grasplantjes en kale plekken tot gevolg.

Verwijder het blad uit je borders

Op de lege aarde en bladverliezende beplanting kan het blad blijven liggen. Plekken in de border met groenblijvende of blad houdende beplanting dient wel bladvrij gehouden te worden zodat er zonlicht bij het blad van de beplanting kan komen. De verwijderde bladeren kun je prima gebruiken op en bij de bladverliezende beplanting als extra voedingsstof en bescherming tegen de vorst.

Verwijder het blad van je oprit, paden en terras

Op je bestrating zoals oprit, terras en paden kun je het blad het beste wel verwijderen. Ten eerste kan al dat blad zorgen voor een slordige indruk.

Daarnaast kan het gevallen blad erg glad zijn waardoor er uitglij gevaar ontstaat. Met glad blad lig je dus zo op je gat en dat lijkt me nu niet de bedoeling.

Ook kunnen er door de aanwezige zuren in het blad vlekken ontstaan op bepaalde bestrating. Je blijft dan langere tijd een bruine of zelfs zwarte verkleuring zien op de bestrating.

Verwijder het blad uit je vijver

Bladeren in de vijver is voor vijverliefhebbers een grote ergernis. Door de vele bladeren aan de oppervlakte zie je weinig meer van je vijver, maar bladeren kunnen ook schadelijk zijn. De waterkwaliteit kan verslechteren en sommige bladeren zijn zelfs giftig voor het vijverleven als je deze niet op tijd verwijdert. Daarnaast zullen de bladeren uiteindelijk naar de bodem zakken en een sliblaag vormen.

Regelmatig bladeren verwijderen uit je vijver is dan belangrijk om te doen. Je kunt de bladeren er eenvoudig uitscheppen met een netje. Om te voorkomen dat de bladeren in je vijver terecht komen kun je ook een vijvernet aanbrengen die de bladeren opvangt. Dit is niet altijd een mooie oplossing, maar als je veel last hebt van vallende bladeren in je vijver wel een goede oplossing.

Verwijder het blad uit je grind

Blad in grind zal na verloop van tijd vergaan. Je zult het blad dan zelf niet meer zien, maar het verteerde blad zakt tussen het grind en vormt zo een voedzame bodem voor aanwaaiende onkruiden. Regelmatig het grind vrijmaken van blad is dan ook zeker aan te bevelen.

Hoe verwijder je bladeren uit grind? Dat is een vaak terugkerende vraag. Een lastig taakje, maar zeker te doen, zeker als je dat regelmatig bijhoudt. De beste oplossing is het handmatig rapen van de bladeren. Ik kan me voorstellen dat je daar niet altijd zin in hebt, zeker als je een flink oppervlakte grind bladvrij wilt maken.

Een bladblazer lijkt dan een goede oplossing, maar hiermee blaas je ook een hoop grind weg. Beter is het om de bladeren op te zuigen met een bladblazer met zuigfunctie. Het blad verdwijnt dan in de opvangzak. Er zal met deze methode ook wat grind opgezogen worden. Maak dan zeker geen gebruik van de versnipperfunctie om schade aan de machine te voorkomen.

Heb je nog materialen nodig zoals een bladblazer? Of wil je nog graag extra informatie? Neem gerust contact met ons op.