In het midden van de zomer raken veel planten, één- en tweejarigen langzaamaan uitgebloeid. Vervolgens vormen ze zaad. Door zaden uit je eigen tuin of van je eigen balkonplanten te verzamelen, geniet je volgend jaar opnieuw van je bloeiers.

Het zaad van bloemen en vaste planten is rijp wanneer hun omhulsels (de zaaddoosjes of -hoofden) bruin en droog zijn. Sommige soorten hoor je rammelen wanneer je ze schudt. Wanneer deze droog en rijp zijn, moet je er snel bij zijn voordat ze helemaal opengesprongen zijn en hun meeste zaad al hebben laten vallen.

Hoe zaden verzamelen en bewaren?

  1. Verzamel zaden op een droge dag en als de zaden goed droog zijn. Vochtige zaden zullen snel gaan schimmelen en dan kun je ze weggooien. Kies bij voorkeur ook een windstille dag, want anders vliegen fijne zaden meteen weg. Neem een (snoei)schaar en een gebruikte, grote envelop of een koffiefilter mee de tuin in of het balkon op. Knip de zaadhoofden voorzichtig van de bloemsteel en doe ze in de envelop of in het koffiefilter.
  2. Neem ze vervolgens mee naar de tuintafel. Spreid een krant of tijdschrift open en knip of trek voorzichtig alle blaadjes van de zaadhoofden en de kortgeknipte steeltjes eronder. Wanneer je blaadjes aan of bij de zaden laat zitten vergroot je namelijk het risico op schimmels. Kijk daarom ook goed of er geen insectjes meer tussen zitten voordat je de zaden opbergt.
  3. Schud de zaadhoofden en losse zaadjes in de rug van de krant of het tijdschrift en laat ze dan in de envelop of een oud papieren zakje van de (super)markt of groenteboer glijden.
  4. Schrijf de naam van de plant en eventueel ook de kleur van zijn bloemen en het jaartal op de envelop of het zakje.
  5. Berg de zaden op een koele, droge en donkere plek op. Bijvoorbeeld in een kartonnen doos in de garage, schuur of op zolder. Pas wel op dat er geen muizen bij kunnen komen, want die eten zo je hele voorraad op.

Heb je producten nodig zoals meststoffen, potgrond en of Vitaterra om de zaadjes te planten? Of wil je nog graag extra informatie? Neem gerust contact met ons op.