Als je het volgende voorjaar wilt genieten van een prachtig diepgroen gazon, dan moet je je gazon van voedingsstoffen voorzien.

Bemesting is een belangrijk onderdeel van gazononderhoud in de herfst, zodat tuineigenaars zich al in de lente kunnen verheugen op een weelderig groene grasmat. Opgelet : het gaat hier niet om het stimuleren van de groei van de grassen. In plaats daarvan bereid je je gazon voor op de winter en herstel je gazonschade (zoals schade door hitte en droogte). Met de herfstbemesting krijgt het gazon zijn laatste voorraad voedingsstoffen voordat het in winterslaap gaat. Dit maakt het gazon beter bestand tegen ziekten en vorst. Extra bemesting versterkt namelijk de cellen en voorziet het gazon ook van voldoende voedingsstoffen in de winter.

Wist jij dat jouw gazon in de herfst een ander onderhoud nodig heeft dan tijdens de zomer? De bodem heeft dan een andere mix van voedingsstoffen nodig, waarvan hoofdzakelijk kalium. Dit zorgt voor meer winterhardheid en beschermt jouw gazon tegen vorst en ziekten.

Naast kalium bevat een hoogwaardige najaar meststof ook andere voedingsstoffen zoals stikstof en fosfaat. Zij versterken de plantencellen en -wortels en zorgen zo voor een krachtig gazon. Onkruid krijgt daardoor nauwelijks een kans. In vergelijking met een meststof voor het voorjaar bevat de herfstmeststof echter minder stikstof. Dit komt doordat het hoge stikstofgehalte in de meststof de groei van de grassen stimuleert en dit effect is in de herfst niet meer gewenst. De grassen in het gazon zouden door de grote hoeveelheid stikstof zacht worden en daardoor vatbaarder worden voor vorst en ziekten.

Maaien                                                                                                                                Ruim de takken in de herfst op en verwijder eventueel de bladeren van het gazon voor je gaat bemesten. Om ervoor te zorgen dat de korrels tussen de grassprieten terechtkomen, is het enorm belangrijk om het gazon vóór de strooibeurt te maaien. Het gras mag niet te lang blijven omdat ze bij vorst kunnen afbreken. Een maailengte van ongeveer zes centimeter is optimaal. Maai het gazon tot het stopt met groeien. Bij zacht, zonnig herfstweer bestaat de kans dat je in december de grasmaaier misschien nog eens uit de garage moet halen.

Bemesten                                                                                                                          Geef de grassen vervolgens twee tot drie dagen de tijd om te genezen. Strooi vervolgens de meststof uit met een strooier of met de hand.

Water geven                                                                                                   Regelmatig je gazon water geven behoort tot de basisprincipes van het gazononderhoud. Dit geldt in het bijzonder voor de periode na de bemesting. Het behandelde gebied moet uitvoerig besproeid worden totdat de korrels volledig opgelost zijn en de gazonplanten de voedingsstoffen hebben opgenomen. Dit geldt zowel voor organische als voor minerale meststoffen. Zodra de korrels volledig opgelost zijn, hoef je je geen zorgen meer te maken over je huisdieren of kinderen. Het gazon kan daarna onmiddellijk worden gebruikt.

Zoek jij de juiste bemesting en / of een goede maaier? Neem gerust contact met ons op. Wij hebben de juiste materialen hier voor je klaar liggen met de juiste informatie.