Goed om te weten: er is een verschil tussen aanplanten en verplanten. Aanplanten doe je vanuit een pot en dat kan het hele jaar door, behalve als het vriest. Verplanten doe je als een vaste plant, struik of boom al in de volle grond staat en je wilt deze verhuizen naar een andere plek.

Je kunt vaste planten, struiken en bomen heel goed verplaatsen als ze in rust zijn: vanaf het begin van de herfst tot het einde van de winter. September of oktober tot aan het voorjaar kan dus prima. Veel tuinliefhebbers weten niet dat je in de wintermaanden goed kunt verplaatsen. Als het niet vriest, is er niets aan de hand. Een windstille, bewolkte dag leent zich perfect om deze tuinklus te doen. Let er tijdens het verplanten op dat de kluit niet te lang boven de grond ligt of bescherm die tijdelijk met een doek, zodat de wortels niet uitdrogen.

Controleer na het verplanten of de beplanting voldoende ondersteuning heeft, want tijdens de handeling zijn de wortels die voor verankering zorgen vaak afgestoken. Voor planten die wind vangen kun je dan een boompaal plaatsen voor extra steun. Geef de planten goed water zodra ze op de nieuwe plek staan. En houd er rekening mee dat het ook kan mislukken. Verplanten lukt namelijk lang niet altijd, want soms verliezen struiken en bomen wel negentig procent van hun wortels. Dus alle reden om te wachten met verplanten totdat al het blad eraf is in het najaar en de vrieskou uit de lucht is.

                               Heb je producten nodig zoals meststoffen, potgrond en of Vitaterra om de beplanting te verplanten? Of wil je nog graag extra informatie?                         Neem gerust contact met ons op.