Wanneer kan je het beste plant nog poten? Het antwoord op deze vraag is zonder twijfel het najaar; ofwel de periode tussen eind september en de kerst. Ook de wintermaanden zijn nog ideale plantmaanden mits de vorst niet in de grond zit. Waarom dit zo is leggen we graag uit.

  1. Het najaar is het seizoen waarin planten weer tot rust komen. Bladverliezende planten en bomen laten hun bladeren vallen of sterven bovengronds af. De rust betekent dat de planten minder voeding en water nodig hebben. Pas geplante planten hebben dus weinig nazorg nodig in de vorm van bewatering en dat is wel zo makkelijk.
  2. Daarnaast valt er in het najaar vaak weer meer regen en omdat de zon lager staat is de verdamping minder groot. De bodem is dus bijna altijd vochtig wat de aangroei ten goede komt.
  3. Een ander belangrijk factor is het feit dat de bodem in het najaar nog relatief warm is. Plantenwortels blijven zich nog een tijdje ontwikkelen totdat de bodem verder afkoelt in de winter. Planten die je in het najaar plant groeien dus direct aan. Ook planten die je in de winter planten vormen vaak al nieuwe wortels vanaf februari. Het voordeel hiervan komt pas echt goed van pas in het voorjaar wanneer de dagen warmer en vaak ook droger worden. Een in het najaar of winter geplante plant, boom of struik is al beter in staat vocht en voeding op te nemen en zal beter groeien. Dit is een groot voordeel voor in het voorjaar geplante planten, bomen en struiken die meer water nodig hebben na het planten.

Je kan dus het hele jaar door je tuin aanplanten. De meest ideale planttijd is voor veel planten het najaar. De enige periode waarin je niet kunt planten is wanneer de vorst in de grond zit. Een goed plant gat graven is dan ook onmogelijk. Wanneer de bodem weer ontdooit is kan je prima planten.  Heb je producten nodig zoals meststoffen, potgrond en of Vitaterra om de beplanting te planten? Of wil je nog graag extra informatie? Neem gerust contact met ons op.