Informatie met dank van Femke Dölle

Een Paddock Paradise is eigenlijk een simulatie van het natuurgebied het Great Basin in Noord Amerika. Een gebied ongeveer 14 keer zo groot als Nederland met een ‘High desert’ ecosysteem. Een droog klimaat, dor, weids, rotsachtig en zeer spaarzaam begroeit met gras. Het is een totaalconcept waarbij de biologie en leefwijze van het paard als diersoort voorop staan. Afhankelijk van het ontwerp geldt als vuistregel dat er 6 tot 8 paarden per hectare gehuisvest kunnen worden in een Paddock Paradise. Zo’n groep bestaat uit alle leeftijden, rassen en geslacht en heeft als doel om het natuurlijk sociaal gedrag na te bootsen en te stimuleren.

Tracksysteem

 

Dit eindeloze padenstelsel kent geen doodlopende paden. De paden zijn minimaal 2,5 meter tot maximaal 5 meter breed.

Binnen dit padenstelsel worden activiteitscellen aangebracht die de paarden moeten stimuleren zich te verplaatsen.

In de natuurlijke leefomgeving van het paard, zoals bijvoorbeeld het Great Basin, maken paarden sporen of paden die leiden naar plekken die interessant en functioneel zijn, de zogenaamde ‘activiteitscellen’.

Denk aan voerplekken, drinkplekken, rustplekken en schuilmogelijkheden.

Natuurlijke waterbron

Een natuurlijke waterbron is één van de eerste elementen die aangelegd wordt in een Paddock Paradise. In het wild zijn natuurlijke waterbronnen een sociale en centrale ontmoetingsplek. Een ruim open vlakte waar je de omgeving goed in de gaten kunt houden. Daarnaast heeft een poel nog een functie. Namelijk het opvangen en infiltreren van hemelwater. In het paddock landschap worden diverse ‘high points’ gemaakt. Dit glooiende landschap zorgt ervoor dat regenwater naar het laagste punt stroomt, de natuurlijke poel, en blijven de paden droog.

Natuurlijke (half)verharding

 

De tracks worden voorzien van natuurlijk gevormde (half)verharding zoals gravel en menggranulaat.

Volgens de richtlijnen moeten paarden die in een Paddock Paradise leven ten alle tijden ‘blootsvoets’ zijn, dus geen ijzers.

Het doel is dat de hoeven zich beter ontwikkelen en natuurlijk slijten zoals Jaime Jackson dit zag bij de wilde paarden in het rotsachtige gebied van het Great Basin.

Onbeperkt hooi en geen weidegang

 

Binnen het Paddock Paradise concept eten de paarden uitsluitend hooi. Grazen in het groene gras is er niet bij. De visie is dat in (Hollands) gras schadelijke bacteriën zitten zie leiden tot de bekende welvaartsziekten zoals hoefbevangenheid en koliek.

De weilanden worden daarom vaak ingezet als leefgebied voor insecten en om meer biodiversiteit te creëren. Daarnaast zijn ze van mening dat er te weinig onderzoek is gedaan naar wat wilde paarden precies eten en dat men daarom voorzichtig moet zijn met het aanbieden van planten, bomen en struiken.

Het rantsoen in een Paddock Paradise bestaat uit 24/7 hooi, zout en water voor alle dieren.

Heritage kunststof omheining

 

Het Heritage hekwerk is een traditionele omheining vervaardigd uit een mengsel van 100% zuiver hi-polymeer hars met UV- inhibitoren, die aantasting door zonlicht voorkomen. Dit hoogwaardige PVC is weersbestendig, kleur- en vormvast. Schilderwerk is niet meer nodig, rotten of afbladderen is immers onmogelijk bij dit uiterst praktische materiaal. Met Heritage fence heeft u een duurzame, veilige en nagenoeg onderhoudsvrije omheining, welke bovendien gemakkelijk te monteren is. Alle kunststof materialen zijn volledig recyclebaar en dus milieuvriendelijk.

Nieuwsgierig geworden hoe een Paddock Paradise word aangelegd? Wij hebben met plezier een Paddock Paradise mogen aanleggen en zoveel mogelijk proberen vast te leggen.

Klik hier voor de aanleg van de Paddock Paradise.

Informatie met dank van Femke Dölle