Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten plant je in het najaar, vanaf september tot december, vóór de eerste nachtvorst. Ook vroege bloeiers zoals sneeuwklokje en irissen plant je in het najaar. Zomerbloeiende bloembollen zoals dahlia’s en calla’s plant je in het voorjaar, zodra de kans op nachtvorst voorbij is.

Maar dan het volgende… hoe plant je ze?

  1. Maak eerst de aarde goed los met een spade op de plaats waar de bloembollen komen. Dan is de aarde makkelijk bewerkbaar.
  2. Graaf een gat met onze bollenplanter.
  3. Plant de bloembollen in het gat met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden.
  4. Maak het gat dicht met de uitgegraven aarde en druk het wat aan.

 

De bollen en knollen kunnen ook geplant worden in potten. Let daarbij op dat de pot die gebruikt wordt wel diep en breed genoeg is en dat er een gat onder aan de pot zit, zodat het water wat er teveel in zit (door bijvoorbeeld een regenbui) goed kan weg lopen.

Geef de voorjaars bollen en knollen meteen water na het planten. Daardoor worden ze getriggerd om wortels te maken. Hoe eerder er wortels gevormd worden, hoe beter ze tegen de kou en de vorst kunnen. De bollen in de potten hebben in de tijd na het planten ook nog wat water nodig omdat de grond in potten sneller uitdroogt. Houd de grond in de borders of in de potten na het planten vochtig. 

 

Het is wel het beste dat als je de bollen binnen hebt om ze dan zo snel mogelijk te planten. Als dit niet meteen kan is het belangrijk om ze dan even te bewaren op een drogen en koelen plek (bijvoorbeeld in de garage of kelder) Houd ze wel goed in de gaten of er door de hoge luchtvochtigheid schimmel op de bollen groeit. Als dit voorvalt dan kun je het beste de bollen even laten drogen en daarna direct in de tuin planten.

Als de bollen geplant zijn en het gaat sneeuwen is er geen paniek! Ze kunnen daar juist tegen. De sneeuw isoleert ze tegen de vost en worden ze daardoor goed beschermd.

 

Heb jij nog een bollenplanter, tuin schepje, potgrond, bemesting nodig? of wil je nog graag extra informatie? Neem gerust contact met ons op.